Huom!

Olemme parhaillaan siirtämässä kreikka.nettiä uuteen serveriin, ja samalla uuteen ulkoasuun.

Uusiutumisprosessi vie kuitenkin oman aikansa, joten pyydämme käyttäjiltämme kärsivällisyyttä kunnes kaikki saadaan paikoilleen.

Keskustelu

EPIRUS

Valvoja: modet

EPIRUS

ViestiKirjoittaja eijukka » 13.04.2008, 14:23

Koska koen jotenkin "velvollisuudekseni" tähän manner-Kreikka osioon jotain väsätä, kun osion perustamista Micalle ehdotin, tässä muutamia hajanaisia ajatuksia Kreikan pohjoisimmasta maakunnasta. Mulla on kovin vähän kokemusta ja siksi on jäänytkin suuri haave päästä uudelleen näille seuduille. Kuten toimittaja Jorgos Votsis, alkuperäinen epiruslainen sanoo: "Jotenkin on totuttava ajatukseen kaipauksesta, koti-ikävästä, kyynelistä, sillä Epirus ei lapsiaan pysty elättämään".

Tiedän, että kreikka.netissä on meitä luoteis- ja pohjois-Kreikkaa rakastavia ja uskon, että muitakin kiinnostaa kuulla kokemuksistanne. Minua puhutteli aikoinaan syvästi Nicholas Gagen järkyttävä romaani Eleni Kreikkalainen äiti, jossa hän kertoo pienessä Lian kylässä asuneen äitinsä ja sukunsa kohtaloista. Hänen äitinsähän oli yksi niistä noin 600 000 kreikkalaisesta, jotka saivat surmansa vuosina 1940-49. Kuten kirjailija itse sanoo: "hänkin kuoli siksi, että hänen kotinsa osui taistelevien armeijoiden tielle, mutta hän olisi jäänyt eloon ellei olisi uhmannut kylän miehittäjiä pelastaakseen lapsensa." Epiruksen historia on vahvojen äitien ja isoäitien historiaa.

Vaihtoehtoturismi tarjoaa Epirukselle suuret mahdollisuudet selvitä nykyaikana. Luonto on mielettömän upea graniitinharmaine kallioineen, henkeäsalpaavine rotkoineen (kuten Vikos), hennonvihreine niittyineen ja sinisenä kimaltelevine järvineen. Vastakohtana tälle Ionnina, vilkas yliopistokaupunki minariitteineen ja linnoituksineen. (Muistan kaupungin aina siitä, että pudotin reissulla silmälasini kivetykselle, linssi rikki ja heitin roskikseen tajuamatta, että olisin voinut saada korvausta :oops: . Sen jälkeen en ole uusia laseja pystynyt hankkimaankaan!) Kaupungissa on paljon nähtävää historiallisesti, olihan se vuosina 1778-1822 Kreikan hallinnollinen keskus, jossa kauppa, taiteet ja tieteet kukoistivat. Sillä on myös verinen historia. Mm. 1801 Ali Pasha hukutti poikansa Ali Muhtarin rakastetun Kira Frosinin kuudentoista muun neitosen kanssa kaupungin edessä aaltoilevaan järveen ja antoi tyhjentää sokerisäkkejä järveen, jotta kuolema olisi makeampi. Joissain lähteissä mainitaan nainen hänen rakastetukseen :roll: . Kun kreikkalaisten itsenäisyystaistelu 1821 alkoi, alkoi myös tosi verinen aika, josta jokainen voi Kreikan historiasta lukea.
Ali pakotettiin tekemään aselepo ja 1822 hän joutui salamurhaajien uhriksi. Hänen päänsä kuljetettiin Istanbuliin, silloiseen Konstantinopoliin varoitukseksi! Se historiasta!

Epiruksen alueella voi maastopyöräillä, kiipeillä, patikoida, meloa kajakilla tai laskea kumiveneellä (enpä kyllä uskaltaisi, sen verran hurjalta näyttävää touhua, mutta isäntä voisi olla innoissaan! Kun vain saisi houkutelluksi mukaan, sillä ilman autoa ei näillä alueilla pitkälle pötki!).
Voi myös maistella sopivasti tsipuroajota tislataan paikan päällä, jos sattuu yöpymään jossain seudun kunnostetuista herraskartanoista :wink: !

Jos jollain on kokemuksia esim. vaihtoehtomatkailusta tällä alueella, kertokaa ihmeessä. Voihan olla, että kun saaret on koluttu, alkaa tällainen erilainen matkailu houkutella. Minua ainakin :D !
"On helpompi olla samaa mieltä, on helpompi olla mieletön vaan enemmän löytää kun poikkeaa tieltä ja oikaisee läpi metsikön" Juice
Avatar
eijukka
 
Viestit: 2029
Liittynyt: 16.11.2003, 11:04
Paikkakunta: JYVÄSKYLÄ

Re: EPIRUS

ViestiKirjoittaja Ruusu » 25.04.2012, 20:19

Herätelläänpäs tätäkin keskustelua hieman :)

Olen tässä jonkun aikaa etsinyt tietoa manner-kreikan nähtävyyksistä ja törmäsin tuolla toisaalla Ioanninan kaupunkiin kun etsin ehjänä säilyneitä amfiteattereita mantereen tahi Lefkasin alueelta. Onko kenelläkään kokemuksia Ioanninan ympäristöstä? Olisi kiva kuulla kaikenlaisia pieniä tahi suurempiakin hyödyllisiä ja ihastuttavia vinkkejä alueelta :b

Löysin maininnat maanalaisesta luolastosta (Perama), Dodoman temppeli, tuo eijukan mainitsema huikean kaunis Vikosin alue ja minua itseäni hirmuisesti houkutteleva varjoliitokoulu Asprangeloin alueella. Ioanninasta olisi lyhyempi matka myös Meteoran luostarialueelle, jos ajaisi ensin Lefkasilta Ioanninaan, yöpyisi siellä ja jatkaisi matkaa Meteoraan. Tuosta varjoliitokoulusta utelen, josko joku olisi törmännyt tuolla suunnalla ko. liitäjiin ja kenties tietäisi antaa hieman tarkempaa neuvoa, missä tarkalleen ottaen koulu mahtanee olla? Koulun sijainti ei valitettavasti selvinnyt minun googletustaidoillani. Tässä muutama linkki alueeseen liittyen:

http://en.wikipedia.org/wiki/Dodona

http://www.about-ioannina.gr/index.htm

http://www.youtube.com/watch?v=0qXu1CZnwh4
Avatar
Ruusu
 
Viestit: 20
Liittynyt: 07.04.2012, 12:20

Re: EPIRUS

ViestiKirjoittaja eijukka » 26.04.2012, 10:17

Hei! Valitettavasti minulla ei ole mitään kokemusta/tietoa varjoliitelystä (paragliding), paitsi mitä nyt on joskus taivaalla nähnyt varjoja ja niitä ihaillut :mrgreen: . Googlettamalla hätäisesti löysin tämän ilmeisesti majapaikan, jonka sivuilla pieni maininta.
http://www.amanitis.eu/en/drastiriotites.php

Ioánina on kyllä ihan mielenkiintoinen, todella hieman erilainen kaupunki. Jos todella aiotte autolla sieltä Metéoraan, on sillä välillä vuoristossa myös hieno Metsovon vuoristokylä, jossa voi yöpyä, tosin omien kokemusteni mukaan melkoisen tyyriisti, johtuen ilmeisesti siitä, että kylä on talvisin hieman sveitsiläistyylinen laskettelukeskus. Siellä on erityisesti puuveiston taitajia. Ostin sieltä koristellun puisen vaeltajan sauvan, joka unohtui sitten Trikalan bussiasemalle ja mitä sitten tapahtui onkin toinen tarina. Tuossa se sauva kuitenkin seinällä roikkuu :D !
http://en.wikipedia.org/wiki/Metsovo
Tie Ioáninasta Metsovoon oli kyllä melkoisen huikea ajaa serpentiiniteitä bussilla. Onneksi suurin osa matkasta pimeässä, ettei nähnyt kaikkia rotkoja. Sellainen tunne mulle ainakin jäi. En tiedä, kuvittelinko sitten vain!
"On helpompi olla samaa mieltä, on helpompi olla mieletön vaan enemmän löytää kun poikkeaa tieltä ja oikaisee läpi metsikön" Juice
Avatar
eijukka
 
Viestit: 2029
Liittynyt: 16.11.2003, 11:04
Paikkakunta: JYVÄSKYLÄ

Re: EPIRUS

ViestiKirjoittaja Ruusu » 01.05.2012, 17:23

Hei Eijukka, itsekin olen löytänyt vain tuollaisia satunnaisia mainintoja varjoliitokoulusta, mutta mistään ei löydy tarkempaa tietoa esim. tiekarttaa tai muuta sijaintiin liittyvää ajo-ohjeistusta, hinnoista puhumattakaan. Täytyy vain toivoa, että sitä löytää jotenkin alanharrastajia, joilta voisi hieman udella liitomahdollisuuksista. Voisin kuvitella, että tuolla Ioanninan suunnalla maisemat taivaalta käsin ovat huikeat ja vuoristoiset pohjoiseen päin mentäessä, missä jossain tuo liitovarjokoulukin käsittääkseni sijaitsee.

Kiitos vinkistä, täytyy pistää tuo Metsovon kylä korvantaakse, josko vaikka sielläkin ennättäisi pysähtyä hengähtämään matkan varrella, jos nyt tuota sisämaanreissua pääsee tekemään. Hieman vaan mietityttää nuo vuoristotiet, mitenkähän sitä niistä selviäisi, jos joutuisi itse ratin takana olemaan. Tuo tyttöjen isä ei ole hirveän innostunut ulkomailla ajamisesta, enkä tiedä haluaako hän edes lähteä sisämaahan ajamaan. Jos hän ei halua tulla, ajaminen jää minun harteille ja siitä saattaakin tulla, hmm, mielenkiintoinen reissu. Saa typykät pitää takapenkeistä kiinni ja lujaa :shock:

Toivottavasti pääsen tuolla suunnalla käymään ja keräämään tuollaisia omia "sauvamuistoja" tienpäältä itsekin. Ja jos ei, niin onhan tuolla Lefkasinkin suunnalla paljon kivaa nähtävää. Kyllä loma on sitten ihana juttu...
Avatar
Ruusu
 
Viestit: 20
Liittynyt: 07.04.2012, 12:20

Re: EPIRUS

ViestiKirjoittaja taikaa » 01.05.2012, 20:02

Kävimme Ioanninan kaupungissa kaksi vuotta sitten kesällä. Sattui sellainen päivä, että Pargassa ja matkalla pilveili ja Ioanninassakin sataa ropsautti pari kertaa, mutta se ei haitannut. Tykkäsin Ioanninasta aivan valtavasti. Se oli tunnelmallinen kaupunki ja siellä on pari upeata museota sekä linnoituksen muuri, joka on kuin salaisen puutarhan muuri sammaloituneine valeovineen. Ioannina on järven rannalla ja rantabulevardi on aivan ihastuttava, vanhat valtavat lehtipuut reunustavat kävelytietä. Rantakadulla ja sen liepeillä on toinen toistaan viihtyisämpiä kahviloita, joista me onnistuimme ostamaan superherkullisia leivoksia aivan naurettavalla hinnalla. Ioanninassa on paljon hopeaseppien myymälöitä ja työtiloja, ja esineet ovat kauniita, hyviä tuliaisia. Kaupungin vanhan muurin sisälle jää herttainen asuntoalue, jonka kujilla kannattaa käydä pyöriskelemässä. Sadekuuron yllättäessä pujahdimme ensimmäisen pikkuravintolan ovesta sisään ja tilasimme pita gyrokset, todella maukkaat sellaiset, hintaan alle 2 euroa.

Ioannina on niin ihanan erilainen kuin rantakohteet, että pelkästään sen vuoksi sinne kannattaa ajaa. Matka Pargasta ei ollut kovin pitkä, muistaakseni reilut 120 km ja suurin osa matkaa hyvää moottoritietä. Ajaa posotimme suoraan keskustaan ja löysimme parkkialueen jostain rippusen matkaa keskustasta, jonne jätimme auton. Nyt en muista, oliko maksullinen, mutta kallis se ei ainakaan ollut.

Ioanninan ulkopuolella, jonkin matkaa Pargaan päin, oli muutama isompi marketti, joita ei Pargassa tai Lefkaksella ollut. Kävimme sieltä ostamassa monenlaista kuivaelintarviketta ym. jota kahden viikon reissumme aikana kului nelihenkisen perheen toimesta melkoiset määrät. Marketit löytyivät kylttien perusteella, olisiko ollut Carrefour tai vastaava ainakin.
taikaa
 
Viestit: 227
Liittynyt: 28.05.2007, 20:11

Re: EPIRUS

ViestiKirjoittaja Ruusu » 05.05.2012, 12:17

Kylläpäs tuo Ioannina kuulostaa kieltämättä houkuttelevalta, voin melkein nähdä tuon "salaisen puutarhan muurin" valeovineen :wink: Noista hopeasepistä luinkin joiltakin enkunkielisiltä sivustoilta, mutta en saanut selvää missä hopeakoruja myydään. Hyvä tietää, että niitä myydään kaupungissa, ei sen ulkopuolella jossain kauempana paikassa mystinen X :D Noista marketeista olenkin ketjuja lueskellessani käsittänyt, ettei sellaisia kovin suuria ole kovinkaan paljon tarjolla Kreikassa. Kiitos vinkistä, siellä on ehdottomasti päästävä käymään täydentämässä mm. ruokavarastoja. Muistaisitko menittekö marketeille tietä nimeltä "Egnatia Odos" pitkin, se ainakin näyttäisi olevan googlen kartan mukaan selkein tie Pargan suuntaan?

http://maps.google.fi/maps?hl=fi&cp=8&g ... CEcQ8gEwAg

Tiedän olevani kontrollifriikki kun kyselen aina tarkkoja ohjeita, mutta jostain syystä on kivempi aloittaa lomailu kun tietää mitä missäkin on, niin ei tarvitse sitten lomalla niitä murehtia ja etsiä niin paljon. Kiitos Taikaa neuvoistasi, myös tuolla Acheron-ketjussa. On kiva tietää, että joelle ennättää rauhassa kuljeksimaan ennen kuin paikka täyttyy metelistä. Nyt alkaa kyllä olla jo lomafiilikset aika kovasti päällä, mitenkähän sitä pysyisikin nahoissaan vielä muutaman päivän. Tulen tänne sitten kertomaan miten reissu meni, ja ehkä jotain kuviakin saan aikaiseksi, jos hyvin käy 8)
Avatar
Ruusu
 
Viestit: 20
Liittynyt: 07.04.2012, 12:20

Re: EPIRUS

ViestiKirjoittaja taikaa » 06.05.2012, 18:12

Ruusu: Luulen, että juuri siitä tieltä lähti kylttiopastus Carrefouriin. Eli moottoritieltä Ioanninan keskustaan vievän tien varressa ja jos tullaan Ioanninasta päin, jäi oikealle puolelle. Ei ne niin isoja paikkoja ole, eikä etäisyydet pitkiä. Minulla on sellainen mielikuva, että Carrefouriin opasti kyltit siitä isommalta tieltä. Ja jos laitat googleen hakusanaksi Carrefour Ioannina niin siinä A ja B-pampulat ovat se Carrefour jota tarkoitan.

http://kuvablogi.com/blog/38871/

Tuossa linkki Ioanninasta otettuihin kuviin. Kuvissa sää on enimmäkseen pilvinen, toivottavasti fiilikset silti välittyvät!
taikaa
 
Viestit: 227
Liittynyt: 28.05.2007, 20:11

Re: EPIRUS

ViestiKirjoittaja Ruusu » 07.05.2012, 22:37

Kiitos, marketit löytyivät ja kyllä sinne nyt varmasti osaakin, jos päästään Ioanninaan lähtemään. Kävin tuolla katselemassa linkittämiäsi kuvia ja kyllä tuli ihan kateellinen olotila :mrgreen: vitsi tuonne pitää kyllä päästä käymään. Kaikkein ihanin oli varmaan se kissa näyteikkunassa, onpa paikan valinnut päiväunilleen :lol:
Avatar
Ruusu
 
Viestit: 20
Liittynyt: 07.04.2012, 12:20

Re: EPIRUS

ViestiKirjoittaja Ruusu » 19.05.2013, 12:48

Hei,
nyt olisi luettavissa yksi mantereella seikkailu. Linkitin matkapäiväkirjani tuonne Lefkas Porto Galini -keskusteluun, jos ketä kiinnostaa ja on tarvetta saada tietoa esimerkiksi Acheronista, Ioanninasta, Peramasta...
Avatar
Ruusu
 
Viestit: 20
Liittynyt: 07.04.2012, 12:20

Re: EPIRUS

ViestiKirjoittaja Luludi » 22.07.2014, 18:09

Kiitos Eijukalle kuuden vuoden takaisesta hienosta Epirus-kirjoituksesta!! :P

Oli ilo lukea kiinnostavaa tekstiäsi.
~ Λουλούδια, όνειρα, ειρήνη, αγάπη ~
Luludi
 
Viestit: 163
Liittynyt: 15.07.2014, 09:37

Re: EPIRUS

ViestiKirjoittaja eijukka » 21.04.2015, 11:04

Luludi kirjoitti:Kiitos Eijukalle kuuden vuoden takaisesta hienosta Epirus-kirjoituksesta!! :P

Oli ilo lukea kiinnostavaa tekstiäsi.

Kiitos Luludi! Kreikassa on niin paljon kiinnostavia ja upeita kohteita, että joskus ihan ahdistuu kun ei tässä elämässä kunnon ja iän takia enää pysty entisiin lähes inspiroituihin omatoimireissuihin. Manner-Kreikan pohjoisosa Kastorian ja Florinan seudut ovat täysin tutkimatta :roll: !
Mukavia reissuja sinulle!
"On helpompi olla samaa mieltä, on helpompi olla mieletön vaan enemmän löytää kun poikkeaa tieltä ja oikaisee läpi metsikön" Juice
Avatar
eijukka
 
Viestit: 2029
Liittynyt: 16.11.2003, 11:04
Paikkakunta: JYVÄSKYLÄ

Re: EPIRUS

ViestiKirjoittaja Luludi » 21.04.2015, 11:08

Kiitos Eijukka!

Dilemma täälläkin: liian paljon ihania ja mielenkiintoisia paikkoja, mutta liian vähän aikaa...

Joka tapauksessa tänä vuonna pakko päästä taas Epirukseen muiden matkojen lisäksi :P
~ Λουλούδια, όνειρα, ειρήνη, αγάπη ~
Luludi
 
Viestit: 163
Liittynyt: 15.07.2014, 09:37

Re: EPIRUS

ViestiKirjoittaja Eleftheria » 30.06.2016, 22:49

Vikos on fantastinen! Euroopan Grand Canyon... if not even more...
Eleftheria
 
Viestit: 17
Liittynyt: 28.06.2016, 15:37

Re: EPIRUS

ViestiKirjoittaja Anitra » 02.07.2016, 09:10

Parikymmentä vuotta sitten oltiin Poroksella. Otettiin retki mantereen puolelle tärkeimille nähtävyyksille.
Toinen mantereen reissu oli tuo Pylos ympäristöineen.
Ihastuttiin ikihyväksi Kreikan mantereeseen.
Nyt on sitten tutuksi tullut myös Epirus jonne on helppo palata kiitos jokavuotisten Prevezan lentojen.
Vikos on kokematta, mutta jylhiä maisemia näkee myös Meteoran retkellä joka on tehty kaksi kertaa.
Anitra
 
Viestit: 1663
Liittynyt: 10.07.2011, 09:42

Re: EPIRUS

ViestiKirjoittaja Eleftheria » 03.07.2016, 07:30

Meteora on todella hieno. Hämmästyttävä. Luonnonmuodostelmien ihmeellisyyteen lisäulottuvuuden tuovat korkeuksiin rakennetut luostarit... ja kaikkialla pyhyyden kokemus.

Vikos on erilainen, mahtavuudessaan ainutlaatuinen. Huima, henkeäsalpaava, nöyräksi tekevä.
Sielläkin on luostari, Agia Paraskevi, rotkon partaalla. Zagorohorian alue vanhoine kivisiltoineen on kuin hetki ikuisuudessa. Aika pysähtyy. Rakastan Epirusta.

(Eleftheria = Luludi; unohtui hetkeksi salasana, joten olen täällä nyt kahdella nimellä).
Eleftheria
 
Viestit: 17
Liittynyt: 28.06.2016, 15:37

Re: EPIRUS

ViestiKirjoittaja Malaka » 03.07.2016, 14:47

Meteorassa mahtaa olla melkoinen kansainvaellus kesällä ja varmasti kuumakin.
Olen käynyt kolmesti Meteorassa helmi-maaliskuussa Ateenasta käsin ja ollut aina pari yötä Kalambakassa. Talvella Meteorassa on hienoa, kun siellä ei montaa ihmistä silloin tapaa eikä ole kuumakaan, joten jaksaa kuljeskella kävellenkin. Tosin aina olen ollut siellä tutun kreikkalaisen autolla kyyditsemänä.
Malaka
 
Viestit: 432
Liittynyt: 19.08.2014, 19:08
Paikkakunta: Pk-seutu

Re: EPIRUS

ViestiKirjoittaja Luludi » 04.07.2016, 09:51

Totta. Kieltämättä on alkanut kiehtoa ajatus matkasta Kreikkaan joko hyvin myöhään syksyllä tai varhain keväällä noihin muutamiin kohteisin juuri erilaisen tunnelman takia.

Tutun Meteoran lisäksi mahd Delfoi, jossa en ole käynyt aiemmin. On ilmeisen täynnä ja hankalakulkuinen tiiveimpänä turistikautena.

Samaa jännää tunnelmaa epätavalliseen ajankohtaan voi kokea muissakin yleensä turistien kansoittamissa kohteissa, esim. Firenze talvella. Siinä kokee olevansa liikkeellä vähän niin kuin salaa.
~ Λουλούδια, όνειρα, ειρήνη, αγάπη ~
Luludi
 
Viestit: 163
Liittynyt: 15.07.2014, 09:37

Re: EPIRUS

ViestiKirjoittaja Themis » 04.07.2016, 09:56

Kyllä, liikenne on luostareiden välisillä teillä välillä aika hurjaa, kun bussit väistelevät toisiaan... hirvittävää olla kyydissä kun ei ikkunasta näe, onko tien reunaa vielä pyörien alla!
Ja jatkuva nauha ihmisiä & aasialaisten kirjavia päivänvarjoja kiipeää pitkin kallionseinään koverrettua polkua :razz:
Avatar
Themis
 
Viestit: 2431
Liittynyt: 31.05.2006, 17:11

Re: EPIRUS

ViestiKirjoittaja Anitra » 09.07.2016, 17:01

Viini-lehdessä 5/2016 on artikkeli "Eeppinen Epeiros".
artikkeli käsittelee ruokakulttuuria Epiruksen alueella, Pargakin mainitaan , onhan se suosittu lomakohde.
Kannattaa lukea jos lehti on jossain saatavilla.
Anitra
 
Viestit: 1663
Liittynyt: 10.07.2011, 09:42

Re: EPIRUS

ViestiKirjoittaja Eleftheria » 05.07.2018, 14:01

.
Eleftheria
 
Viestit: 17
Liittynyt: 28.06.2016, 15:37


Paluu Manner-Kreikka Keskustelu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa