Huom!

Olemme parhaillaan siirtämässä kreikka.nettiä uuteen serveriin, ja samalla uuteen ulkoasuun.

Uusiutumisprosessi vie kuitenkin oman aikansa, joten pyydämme käyttäjiltämme kärsivällisyyttä kunnes kaikki saadaan paikoilleen.

Keskustelu

roskat kreikassa

Yleistä keskustelua kreikkaan ja kreikkalaisuuteen liittyvistä aiheista.

Valvoja: modet

roskat kreikassa

ViestiKirjoittaja samoksen sissi » 08.08.2018, 14:04

Voisiko kaikki ryhmäläiset alkaa painostaa esim.lidliä matkatoimistoja,lentoyhtiöitä,hotelleja,ravintoloita? Muovijätteen vähentämiseksi,roskien käsittelyn tehostamista, palautus-panttijärjestelmän kehittämistä? Itse laittanut lidliin kehittämisidean tuosta panttijärjestelmästä,voisi toimia veturina kreikassa? Pilataan rannat ja menetetään turistientuomat tulot,summasummarum...kaikki voittaa. Politikonretkuille eu komissioon viestiä ja sieltä saisi rahoitusta kreikalle.
Itse yritän olla sotkematta mutta se vesipullojenmäärä,oluttölkkien jne. Kauhistuttaa kun ne voi hyödyntääkkin.
samoksen sissi
 
Viestit: 123
Liittynyt: 26.05.2014, 15:12

Re: roskat kreikassa

ViestiKirjoittaja Anitra » 08.08.2018, 15:43

Hyvä aloitus, keväällä Pargassa aloitin keskustelun asiasta, moni oli samaa mieltä että jätteiden käsittely on surkeassa jamassa tuossa maassa.
Olen kuullut että jossain voi palauttaa pulloja/tölkkejä, taisi olla Rodos.
Otan asian puheeksi "oman ehdokkaan" kanssa kun keväämmällä EUvaalit lähestyy.
(en kyllä tunne yhtään politiikon retkua, siis suomalaista..).
Vaikea sanoa miten EU voi asiaa ratkaisevasti auttaa. Kreikkalaisilla tuntuu olevan erinäisiä ns omia lakejaan.
Myytiin Pargassa edelleen "hyttysmyrkkyäkin" minkä EU on kieltänyt.
Kahdessa marketissa löytyy. Ostin toki....
niin... ei mitään rahoitusta tuohon tietenkään EUsta, rajansa kaikella.
EUssa nyt käsittelyssä muovivero mikä on hyvä asia. Siitä infottiin keväällä Eurooppapäivässä , tuo vero tulee .
Anitra
 
Viestit: 1663
Liittynyt: 10.07.2011, 09:42

Re: roskat kreikassa

ViestiKirjoittaja samoksen sissi » 08.08.2018, 16:03

Politikon retkut ovat sellaisia keillä valtaa,ei puutu epäkohtiin! Pienellä rahalla saataisiin alkuun ja siihen tarvitaan toimijoita-eu aikas luonnollinen. Palautusjärjestelmiä löytyy mutta ei mielestäni pantillisia.
Ei me voida turisteina siivota jollei jälkikäsittely,erottelu toimi. mielelläni maksan pantin ja laitan sen sille varattuun laatikkoon,saavat ahkerat lisäteinestiä siitäkin ja oppivat kierrätyksen arvon.
samoksen sissi
 
Viestit: 123
Liittynyt: 26.05.2014, 15:12

Re: roskat kreikassa

ViestiKirjoittaja Pave » 08.08.2018, 16:25

samoksen sissi kirjoitti:Itse yritän olla sotkematta mutta se vesipullojenmäärä,oluttölkkien jne. Kauhistuttaa kun ne voi hyödyntääkkin.

Se vaan ei aina riitä, jos/kun vaan itse on roskaamatta! Taitaa olla aika paljon niitä turisteja, joita asia ei kiinnosta yhtään ja se tyhjä pullo/tölkki tipahtaa juuri siihen, jossa se sattuu tyhjentymään. Ainakin mitä itse olen joskus huomannut niin Kreetalla se roskaaja on toinen turisti.........
Itse kyllä jaksan viedä sen tyhjänkin pullon/tölkin sinne seuraavaan roskikseen asti, mutta lähellekään kaikki ei näytä jaksavan.
Avatar
Pave
 
Viestit: 3766
Liittynyt: 12.04.2005, 22:20
Paikkakunta: Multian ja Kolhon puolivälissä

Re: roskat kreikassa

ViestiKirjoittaja samoksen sissi » 08.08.2018, 16:48

Pave hei. On vaikeaa kyllä,mihin laitat roskat? Roskikset täynnä ja vieressä roskasäkkejä. Turistit varmasti sotkee on kyllä saarelaisten kotikutoinen ongelma,haluttomuus pitää paikkojaan siisteinä. Tuskin yksikään turisti vie vuorille autokuormia,heittelee säkkitolkulla roskia tienviereen. Ratkaisu ei ole helppo eli jotain tehtävä ja turistit aika looginen ryhmä/sidoksineen,vaatimaan muutosta. Mikäli tähän tyytyy,ok,pilaavat oman toimeentulonsa. Pienellä jeesillä asiat olisivat paremmin. Kaikki lähtee ihmisistä ja ymmärryksestä Turistit voidaan laittaa maksamaan,muutos vaan lähtee toimimaan-kreikkalaisista.
samoksen sissi
 
Viestit: 123
Liittynyt: 26.05.2014, 15:12

Re: roskat kreikassa

ViestiKirjoittaja Pave » 08.08.2018, 17:33

samoksen sissi kirjoitti:Pave hei. On vaikeaa kyllä,mihin laitat roskat? Roskikset täynnä ja vieressä roskasäkkejä. Turistit varmasti sotkee on kyllä saarelaisten kotikutoinen ongelma,haluttomuus pitää paikkojaan siisteinä. Tuskin yksikään turisti vie vuorille autokuormia,heittelee säkkitolkulla roskia tienviereen.

Kyllä se yksi kädessä oleva vesipullo/tölkki aina siihen täyteenkin roskikseen sopii! Itsellä se ei ole ollut koskaan ongelma, vaikka siinä vieressä olis ollut kymmenenkin jätesäkkiä. Harvoinpa se turisti mukanaan kantaa säkkitolkulla roskia?
Ja en nyt todellakaan tarkoittanut noita vuorilla olevia autokuormallisia, senhän nyt näkee jo sokeakin, että ne on paikallisten aikaansaannoksia.
Mutta ne tyhjät vesipullot/oluttölkit pitkin sivukujia taitaa olla suurimmaksi osaksi turistien heittämiä? En ole ainakaan yhdenkään paikallisen nähnyt niitä siihen heittelevän, mutta aika monen turistin kyllä....... ja mikä vimma se on vielä sitten heittää niiden parimetriä korkeiden metalliaitojen yli? Onko se joku voimainkoetus?
Ilmeisesti osalla turisteja on se asenneongelma, että kun on maksettu lomasta niin saadaan sitten sikailla koko rahan edestä?
Avatar
Pave
 
Viestit: 3766
Liittynyt: 12.04.2005, 22:20
Paikkakunta: Multian ja Kolhon puolivälissä

Re: roskat kreikassa

ViestiKirjoittaja pappous-jiajia » 08.08.2018, 17:36

Lasipulloroskikset tulleet ainakin Paleohoraan ja muovipulloillekin olisi omat roskikset, mutta sinne yleensä heitetään kaikki mahdollinen roska. Myöskin esim. pahvien ruttaaminen tuntuu olevan mahdoton ajatus kreikkalaisille, niinpä roskikset täyttyvät hetkessä muutamasta laatikosta.
Kaupathan kyllä ottavat mielestäni lasipullot vastaan, kaljat ja retsinat ainakin.
Tuo Lidl on siitä jännä firma, ettei Suomessa suostu samaan palautusjärjestelmään muovipulloistaan muiden juomafirmojen kanssa, vaan niistä saa panttimaksun vain Lidlissä. Itse työskentelin vuosia S- marketissa ja nuo Lidlin pullot menivät suoraan kaupan muovijätteisiin. Väittävät tarvitsevansa itse tuon muovipulloroskan, mutta taitaa olla aika kallis hiilijalanjälki kuskata niitä Saksaan?
Avatar
pappous-jiajia
 
Viestit: 342
Liittynyt: 02.03.2004, 16:34
Paikkakunta: Bone Hill, David City

Re: roskat kreikassa

ViestiKirjoittaja Pave » 08.08.2018, 17:47

pappous-jiajia kirjoitti:Lasipulloroskikset tulleet ainakin Paleohoraan ja muovipulloillekin olisi omat roskikset, mutta sinne yleensä heitetään kaikki mahdollinen roska. Myöskin esim. pahvien ruttaaminen tuntuu olevan mahdoton ajatus kreikkalaisille, niinpä roskikset täyttyvät hetkessä muutamasta laatikosta.

Jostain syystä tuo sana kierrätys ei tunnu kuuluvan toistaiseksi ainakaan tuonne.
Siinä olisi varmasti jollekin yritykselle hyvä bisnes, kun kierrätettäisiin lasit, metallit, kartongit ja muovit. Mahdollinen muu jäte hyödynnettäisiin polttamalla esim. sähköksi.
Avatar
Pave
 
Viestit: 3766
Liittynyt: 12.04.2005, 22:20
Paikkakunta: Multian ja Kolhon puolivälissä

Re: roskat kreikassa

ViestiKirjoittaja samoksen sissi » 08.08.2018, 19:46

Olen kyllä Pave työntänyt täysiin roskiksiin tavarani aina. Olen ottanut yhteyttä tui,apolloon jne. Heillä intressi alkaa hoitaan kehitystä. Suomalaiset aikuiset ei ainakaan heittele mitään luontoon ja nuorisostakaan en pahaa sanaa sano. Sen verran puututaan aina,typeryyteen.
samoksen sissi
 
Viestit: 123
Liittynyt: 26.05.2014, 15:12

Re: roskat kreikassa

ViestiKirjoittaja Pave » 08.08.2018, 19:51

samoksen sissi kirjoitti:Suomalaiset aikuiset ei ainakaan heittele mitään luontoon ja nuorisostakaan en pahaa sanaa sano. Sen verran puututaan aina,typeryyteen.

No tuotakaan en 100% voi allekirjoittaa... sekin on tullut nähtyä. Eivät ilmeisesti tienneet, että joku näki ja kuuli mitä kieltä ne puhu..... No ehkäpä se oli vaan poikkeus?
Avatar
Pave
 
Viestit: 3766
Liittynyt: 12.04.2005, 22:20
Paikkakunta: Multian ja Kolhon puolivälissä

Re: roskat kreikassa

ViestiKirjoittaja samoksen sissi » 08.08.2018, 20:12

No lievä provo...jos nuoriso,aikuiset eivät tiedä minne laittaa roskat-siinä se probleema on. Eihän suomalaisia ja muutamaa muuta maata nöyrempiä ja parenpia turisteja ole edes olemassa.
samoksen sissi
 
Viestit: 123
Liittynyt: 26.05.2014, 15:12

Re: roskat kreikassa

ViestiKirjoittaja Themis » 09.08.2018, 08:51

Harva turisti on asiassa aloitteellinen, mutta paljon riippuu siitä, mitkä mahdollisuudet turistille annetaan.

https://areena.yle.fi/1-4186876

Katsokaapa tuosta, erityisesti Venetsian jäteasian osalta. Turisteja syytetään, ja totta on, että turistit jättävät roskaa. Mutta Venetsian jätesysteemi on järjetön: jätteitä kerätään asukkaiden oven pielestä, johon asukkaat laittavat aamulla roskapussinsa. Ei siis minkäänlaista astiaa edes, pussi vaan kadulla. Eri päivinä eri jätteet, eli periaatteessa kierrätystä yritettäisiin. Mutta siihenhän on joku turisti aina laittanut jo muutakin jätettä, joten sekaisin menee. Onko turistin vai Venetsian vika? Minusta Venetsian, koska ei ole riittävästi astioita, ei ole selkeitä kierrätysohjeita eikä turisteille paikkaa, mihin ne roskat laittaa. Täysi astia tai joku roskapussiläjä ("siihen ovat muutkin laittaneet, aina yksi tyhjä pullo mahtuu") ei ole mikään oikea roskienjättöpaikka. Jo tuuli ja eläimet levittävät jätteet ympäriinsä hyvin äkkiä, jokainen Kreikassa matkaillut on sen nähnyt.

Mitä tulee aidan yli heittelyyn, joka paikassa on osa niitä, jotka eivät välitä. Niin kreikkalaisissa kuin suomalaisissa. Toiset sitten keräävät niiden jäljet, sen verran kun resursseja on. Mutta jos edes peruskeräily ei toimi, on jälki sellaista kuin vaikkapa nyt Kreikassa keskimäärin, tai Venetsiassa.
Avatar
Themis
 
Viestit: 2433
Liittynyt: 31.05.2006, 17:11

Re: roskat kreikassa

ViestiKirjoittaja Anitra » 09.08.2018, 12:15

Itselläni ei ole koskaan ollut ongelmaa mihin jätän roskia Kreikassa-
En kulje vesi-tai minkään muunkaan pullon kanssa kylillä.
Ostan liikkuessamme juomat yleensä kahvilassa enkä joudu tekemisiin pullon tms kanssa.
Juurikaan ei näe missään roskiksia minne mahdolliset roskat laittaisi. Kaikki kulkee mukana hotellille ja siellä huoneessa olevaan roskikseen.
Hotellillamme oli keväällä eräs asiakas kysynyt hotellin emännältä mihin menee huoneeseen roskakorin viereen jätettävät tyhjät lasipullot. Vastaus oli jotain tyyliin "siivoojat vievät ne säkeissä jonnekin". Ei ole järjestetty mitään systemaattista keräilyä.
Olisi kyllä jo aika . Parissa kohtaa tienvarressa lähellä hotellia oli isot roskasäiliöt , kannet avoinna, ja vieressä maassa myös tavaraa.
Alakautta kulkevan tien varteen oli tuotu roskisten viereen mm pari patjaa, sohva jne. Saattavat olla siinä vielä ensi kesänäkin, kuka tietää...
Kaikki siivottomuus ei ole ei matkailijoiden syytä. Kaikilla on jokin majapaikka kuitenkin eli jätteet voi viedä hotellilta eikä heitellä niitä yltympäriinsä.
Pargassa on mielestäni yleisesti ottaen aika siistiä , johtuneeko siitä ettei se ole mikään varsinainen bilemesta.
Roskien lajittelu on yksiselitteisesti kunkin maan asia. Siitä ei pidä EUn kautta muiden valtioiden rahaa käyttää. (sitä on tehty jo muutoin ihan överiksi asti...).
Anitra
 
Viestit: 1663
Liittynyt: 10.07.2011, 09:42

Re: roskat kreikassa

ViestiKirjoittaja samoksen sissi » 09.08.2018, 12:55

Olen huolissani jos kakaan ei puutu ja tee mitään. Ei kauaa kreikka ole lomakohde. Eu antaa jokaiseen maahan ympäristösuojelurahaa eli pelkkää potkua perseessen tarvitsevat kreikkalaiset. Pieni asia,iso haitta tuloksena holtittomuudesta!
samoksen sissi
 
Viestit: 123
Liittynyt: 26.05.2014, 15:12

Re: roskat kreikassa

ViestiKirjoittaja tupsukka » 10.08.2018, 21:41

Minua on jo vuosikaudet huolestuttanut, miten voisimme kunniallisesti päästä eroon kaikista tyhjentyneistä pulloista ja tölkeistä. Eräs sivuajatus on aina, että ei siivoojalle vain aiheutuisi ylimääräistä työtä. Kaiketi sitä vain pitäisi hotellia pommittaa, että mihin minä...
Oli kiva lukea, että Paleohorassa on esim. lasin keräystä. Mutta. Asun Helsingin Myllypurossa ja seurasimme tiukasti tämän nykyisen hienon jätteiden polttolaitoksen käyttöön ottamista. Semmoinen ei ole mikään "ne voisi polttaa" -juttu.
Me olemme omalla vaatimattomalla tavallamme alkaneet siellä etelöissä kauppareissuilla pitää mukana itse tehtyjä kangaskasseja. No, hihi, siitä tietenkin seuraa se, että paikalliset tunnistavat meidät nopeasti. Ja sit täytyy käyttäytyä.
(Mitä Paleohoraan tulee, niin vain vähän toista kuukautta on enää lähtöön.)
tupsukka
 
Viestit: 35
Liittynyt: 10.05.2018, 16:12

Re: roskat kreikassa

ViestiKirjoittaja Anitra » 11.08.2018, 10:12

Oli miten oli, me ulkomaalaiset emme voi vaikuttaa millään tapaan siihen, miten kreikkalaiset toimivat. Eivät noudata mitään EU-määräyksiäkään, siitä on osoituksia.
Toisaalta Kreikkaan menevien, niin matkanjärjestäjien kuin matkailijoidenkaan, ei ole edes soveliasta alkaa puuttumaan maan tapoihin.
Tuosta oli juttua silloin kun Kreikan talouskriisi oli pahimmillaan. Silloin oli kyse muutamasta ikävästä ilmiöstä ja jos joku taho niistä mainitsi, sai kyllä "kuulla kunniansa".
Millaisia merkintöjä mahtaa olla siellä myytävissä pulloissa ja tölkeissä? Etenkin kun ovat Kreikassa valmistettuja eli onko merkintää palautuskelpoisuudesta. En tiedä kun en osta olutta tms.
Latvia oli myös sellainen maa jossa olutpulloissa ei ollut koodia eivätkä kelvanneet palautukseen. Siihen on tullut muutos.
Anitra
 
Viestit: 1663
Liittynyt: 10.07.2011, 09:42

Re: roskat kreikassa

ViestiKirjoittaja samoksen sissi » 11.08.2018, 19:18

Se muutos kyllä tapahtuu ja kreikkalaiset ovat voittajia silloin,yhdessä turistien kanssa. Pommittakaa sitä lidliä, heillä kanavat euroopan unioniin, varaa hoitaa alkukustannukset kun turistit kuitenkin maksavat sen. Muut seuraa perässä ja sitäpaitsi,kyllä ainakin saarilla monet huolissaan roskaamisesta ja kyvyttömyydestä hoitaa asiat kuntoon.
Jos jollain kakat housussa ja tarjoan wc paperia-voihan sen jättää ottamatta-ylpeyteen vedoten. Eriasia on,siinä ei ole mitään järkeä.
Kyllä se puusti pitää tulla ulkopuolelta kun ei tähän astikkaan saaneet hommia toimimaan.
samoksen sissi
 
Viestit: 123
Liittynyt: 26.05.2014, 15:12

Re: roskat kreikassa

ViestiKirjoittaja Themis » 12.08.2018, 07:32

Samaa mieltä, tietenkin viime kädessä vastuu on maalla itsellään, mutta kyllä sitä voi tukea ja vauhdittaa.
Avatar
Themis
 
Viestit: 2433
Liittynyt: 31.05.2006, 17:11

Re: roskat kreikassa

ViestiKirjoittaja Mariaelena » 04.02.2019, 22:23

Anitra kirjoitti:Oli miten oli, me ulkomaalaiset emme voi vaikuttaa millään tapaan siihen, miten kreikkalaiset toimivat. Eivät noudata mitään EU-määräyksiäkään, siitä on osoituksia.
Toisaalta Kreikkaan menevien, niin matkanjärjestäjien kuin matkailijoidenkaan, ei ole edes soveliasta alkaa puuttumaan maan tapoihin.

Millaisia merkintöjä mahtaa olla siellä myytävissä pulloissa ja tölkeissä? Etenkin kun ovat Kreikassa valmistettuja eli onko merkintää palautuskelpoisuudesta. En tiedä kun en osta olutta tms..


Turhan negatiivinen asenne! Kreikassa noudatetaan moniakin EU-lakeja. Ota paremmin asioista selvää ennen kuin yleistät ja kirjoitat asioista, joista et oikeasti tiedä.
Turistit voivat kierrättää roskia Kreikassa ja olla roskaamasta luontoa, sitä ei estä jonkun muun ajattelematon toiminta.
Oletko maksanut pantin > näet ostoskuitista. Esim. AB Vasilopoulos -kaupoissa on pulloautomaatti ja muissa supermarketeissa voi infosta kysyä asiasta.

Hyvää alkanutta vuotta 2019!
Ελευθερία - ελεύθερος είσαι όταν έχεις την δυνατότητα να πάς όπου αγαπάς.
Mariaelena
 
Viestit: 1397
Liittynyt: 27.01.2008, 20:34


Paluu Keskustelu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron